Gove biedt innovatieve oplossingen voor de industrie,
voertuigtechniek, techniek en designwereld.
Gove sluit aan in het voortraject bij materiaalkeuze,
montage, techniek en praktische toepasbaarheid.

  • Home
  • Project informatie
  • Kroningsboom Nootdorp

Kroningsboom Nootdorp

Opdracht:   Kroningsboom Nootdorp
Materiaal:   Aluminium
Jaar:            2013

Kroningsboom Nootdorp

Toen bekend gemaakt werd dat Willem Alexander koning zou worden kwam de Oranjevereniging naar Gove toe. Serge: “Of ik een hek rond een Koningslinde wilde maken in de Dorpsstraat van Nootdorp. Normaliter wordt er voor deze traditie een standaard Koningshek om een boom geplaatst. Een blijvende herinnering ter ere van de troonswisseling. De Oranjevereniging van Nootdorp wilde iets anders.

Ontwerp

Serge: “Voor mijn inspiratie ben ik naar Voorburg gegaan. Ik wist dat daar een soortgelijk hek rond een boom staat. Deze is geplaatst ter herinnering aan de kroning van koningin Wilhelmina. Het hek is een soort kroon van gietijzer. Na het zien van dit hek is mijn idee ontstaan. In overleg met de Oranjevereniging Nootdorp hebben we het idee uitgewerkt om dit “oude hek” in een modern jasje te steken. Door het gebruik van nieuwe materialen (aluminium) en technieken is het huidige hek rond de Kroningsboom ontstaan. Op het eerste gezicht lijkt het op een gesmeed hek. De kenner weet dat dit niet mogelijk is met aluminium. De voordelen van de moderne technieken zijn gebruikt om te conserveren. Het aluminium heeft een beschermlaag gekregen in de vorm van een (gekleurde) anodiseerlaag. Er is gekozen voor de kleuren antraciet en licht goud. Dit vormt een schitterend contrast en oogt allsof het echt smeedwerk is van vroeger. Mocht de boom groter worden, dan kan het formaat aangepast worden. De kroon bestaat uit twee delen, zodat het eenvoudig om de boom heen kon worden geplaatst ”.

De onthulling

In eerste instantie was het streven om  het kunstwerk in april met Koningsdag te onthullen. Echter wordt dit festijn op de Wolverlei in Nootdorp gevierd en niet in de Dorpsstraat, waar de Kroningsboom geplaatst is. De Wolverlei ligt redelijk ver van het kunstwerk vandaan. Om die reden is in goed overleg met de Oranjevereniging besloten om de kroon te onthullen tijdens het Blaaskapellen festival, wat traditiegetrouw ieder jaar in september plaatsvindt. Dit festival wordt gehouden op een naastgelegen terrein. Door het project op deze manier te openen, waren er meer bezoekers en geïnteresseerden. Een mooie opening van een uniek project.

Serge: “Ik ben trots dat er in mijn eigen dorp een project staat dat ik zelf gerealiseerd heb. Mijn kinderen noemen het ”de kroon van papa”.

Cases Kroningsboom01 Cases Kroningsboom01 T Cases Kroningsboom02 Cases Kroningsboom02 T Cases Kroningsboom03 Cases Kroningsboom03 T Cases Kroningsboom04 Cases Kroningsboom04 T

 Kroningsboom Nootdorp

 

Terug naar boven