Gove biedt innovatieve oplossingen voor de industrie,
voertuigtechniek, techniek en designwereld.
Gove sluit aan in het voortraject bij materiaalkeuze,
montage, techniek en praktische toepasbaarheid.

  • Home
  • Project informatie
  • Genothek - openlucht bibliotheek

Genothek - openlucht bibliotheek

Opdracht:   Genothek - openlucht bibliotheek
Materiaal:    Aluminium
Jaar:             2013/2014

Openlucht bibliotheek

De Genothek is een kunstwerk welke een openlucht bibliotheek voorstelt. Het ontwerp is geïnspireerd door de menselijke DNA-structuur. De Genothek biedt plaats voor 6000 boeken. Ieder boek telt 1000 pagina’s die nodig zijn om de menselijke DNA-structuur te beschrijven. In de Genothek komen vijftig ‘boekenkasten’ en is 9.000 kilogram geëxtrudeerd aluminium verwerkt. Extruderen is het persen van aluminium door een matrijs in een gewenste vorm.

Het Observatorium

Het ontwerp van het kunstwerk is gerealiseerd door de opdrachtgever: Het Observatorium. De stichting was in eerste instantie op zoek naar een lasser voor de constructie. Via het Aluminium Centrum zijn de medewerkers van Het Observatorium bij Gove terechtgekomen. Serge van der Goes, directeur van Gove, kreeg een tekening van het kunstobject te zien zonder verdere specificaties. “Binnen enkele dagen had ik mijn concept en offerte klaar. Uiteindelijk heeft het Observatorium voor onze samenwerking gekozen. De samenwerking met Het Observatorium verliep zeer voorspoedig. Zowel de communicatie als calculatie is tijdens het gehele proces open en transparant geweest. Een prettige manier van zaken doen”, aldus Serge.   

Aluminium extrusieprofielen

Na het zien van de tekeningen dacht Serge meteen aan aluminium extrusieprofielen. Serge heeft voor het project twee symmetrische aluminium extrusieprofielen ontwikkeld die je eenvoudig in elkaar kunt klikken. Dit betekent concreet dat je geen aparte boven of onderplank hebt. Alle profielen zijn hetzelfde en kunnen in zichzelf vastklikken. De innovatieve oplossing is functioneler, goedkoper, constructief sterker en uiteindelijk duurzamer. De profielen klik je eenvoudig in elkaar zodat je de verbindingen niet ziet, wat een mooi aanzicht geeft.

Testfase en logistiek proces

De basis van het kunstwerk wordt in de loods in elkaar gezet. Zo kan getest worden of alles goed werkt. De losse onderdelen worden per vrachtwagen vervoerd. Vooraf is berekend dat het geheel precies in 1 vrachtwagen past.
Serge: “Zo komen we niet voor verrassingen te staan en nemen we de juiste voorzorgsmaatregelen om het logistieke proces zo soepel mogelijk te laten verlopen” 

Plaatsing en afronding

Het kunstwerk wordt geplaatst nadat de bouw van de omringende campus gereed is. De planning staat al geruime tijd vast. De looptijd van aanname project tot opleverdatum is 2 jaar en loopt geheel volgens planning.

Nominatie voor de European Alumium Award 2014

De creatieve en innovatieve oplossing voor het kunstwerk zijn niet onopgemerkt gebleven. Gove is (samen met de Stichting het Observatorium) met het kunstwerk genomineerd voor de European Alumium Award 2014 in de categorie bouw. Iets om trots op te zijn. Op 7 oktober wordt er door een Internationale jury bekend gemaakt welk project er met de prijs vandoor gaat. Serge gaat samen met de mensen van Het Observatorium naar de prijsuitreiking. Spannende maar vooral leuke tijden. “ Het is hard werken, maar op deze manier beloond worden is fantastisch. We genieten ervan en hebben dit met elkaar bereikt”. Lees meer over onze nominatie voor de European Aluminium Award 2014.

Cases Genothek01 Cases Genothek01 T Cases Genothek02 Cases Genothek02 T Cases Genothek03 Cases Genothek03 T Cases Genothek04 Cases Genothek04 T Cases Genothek05 Cases Genothek05 T

Terug naar boven